Bug 149647

Summary: [panic] Dell Inspiron 530 (FX09) panic at boot with 8.1 kernel [regression]
Product: Base System Reporter: RX <rx>
Component: i386Assignee: freebsd-i386 mailing list <i386>
Status: Open ---    
Severity: Affects Only Me CC: ronald-lists
Priority: Normal    
Version: unspecified   
Hardware: Any   
OS: Any   

Description RX 2010-08-14 16:50:07 UTC
Dell Inspiron 530 panics at boot with the 8.1 kernel.  The error message repeats to fast to read.  I think it is "supervisor read data, page not present".  

Booting without ACPI did not change anything.  After 20 tries I gave up and booted with kernel.old, which is at 8.0-p2.


Here is a dmesg:

Copyright (c) 1992-2009 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
	The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 8.0-RELEASE-p2 #0: Mon Feb 15 02:37:50 GMT 2010
    user@bawks:/usr/obj/usr/src/sys/CUSTOM
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU    Q6600  @ 2.40GHz (2394.01-MHz K8-class CPU)
  Origin = "GenuineIntel"  Id = 0x6fb  Stepping = 11
  Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
  Features2=0xe3bd<SSE3,DTES64,MON,DS_CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM>
  AMD Features=0x20100800<SYSCALL,NX,LM>
  AMD Features2=0x1<LAHF>
  TSC: P-state invariant
real memory  = 6442450944 (6144 MB)
avail memory = 6171058176 (5885 MB)
ACPI APIC Table: <DELL   FX09   >
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 4 CPUs
FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 4 core(s)
 cpu0 (BSP): APIC ID:  0
 cpu1 (AP): APIC ID:  1
 cpu2 (AP): APIC ID:  2
 cpu3 (AP): APIC ID:  3
ioapic0: Changing APIC ID to 4
ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-23 on motherboard
kbd1 at kbdmux0
acpi0: <DELL FX09   > on motherboard
acpi0: [ITHREAD]
acpi0: Power Button (fixed)
acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
acpi0: reservation of 100000, cfd90000 (3) failed
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x408-0x40b on acpi0
acpi_hpet0: <High Precision Event Timer> iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0
device_attach: acpi_hpet0 attach returned 12
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
pcib1: <PCI-PCI bridge> irq 16 at device 1.0 on pci0
pci1: <PCI bus> on pcib1
vgapci0: <VGA-compatible display> port 0xcf00-0xcf7f mem 0xfa000000-0xfaffffff,0xd0000000-0xdfffffff,0xf8000000-0xf9ffffff irq 16 at device 0.0 on pci1
nvidia0: <GeForce 9600 GT> on vgapci0
vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_busmaster
vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_io
vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_io
nvidia0: [ITHREAD]
em0: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection 6.9.14> port 0xff00-0xff1f mem 0xfdfc0000-0xfdfdffff,0xfdfff000-0xfdffffff irq 20 at device 25.0 on pci0
em0: Using MSI interrupt
em0: [FILTER]
em0: Ethernet address: 00:21:9b:04:79:a1
uhci0: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> port 0xfe00-0xfe1f irq 16 at device 26.0 on pci0
uhci0: [ITHREAD]
uhci0: LegSup = 0x0f10
usbus0: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> on uhci0
uhci1: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> port 0xfd00-0xfd1f irq 21 at device 26.1 on pci0
uhci1: [ITHREAD]
uhci1: LegSup = 0x0f10
usbus1: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> on uhci1
uhci2: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> port 0xfc00-0xfc1f irq 19 at device 26.2 on pci0
uhci2: [ITHREAD]
uhci2: LegSup = 0x0f10
usbus2: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> on uhci2
ehci0: <Intel 82801I (ICH9) USB 2.0 controller> mem 0xfdffe000-0xfdffe3ff irq 18 at device 26.7 on pci0
ehci0: [ITHREAD]
usbus3: EHCI version 1.0
usbus3: <Intel 82801I (ICH9) USB 2.0 controller> on ehci0
hdac0: <Intel 82801I High Definition Audio Controller> mem 0xfdff4000-0xfdff7fff irq 22 at device 27.0 on pci0
hdac0: HDA Driver Revision: 20090624_0136
hdac0: [ITHREAD]
uhci3: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> port 0xfb00-0xfb1f irq 23 at device 29.0 on pci0
uhci3: [ITHREAD]
uhci3: LegSup = 0x003b
usbus4: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> on uhci3
uhci4: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> port 0xfa00-0xfa1f irq 19 at device 29.1 on pci0
uhci4: [ITHREAD]
uhci4: LegSup = 0x0010
usbus5: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> on uhci4
uhci5: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> port 0xf900-0xf91f irq 18 at device 29.2 on pci0
uhci5: [ITHREAD]
uhci5: LegSup = 0x0010
usbus6: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> on uhci5
ehci1: <Intel 82801I (ICH9) USB 2.0 controller> mem 0xfdffd000-0xfdffd3ff irq 23 at device 29.7 on pci0
ehci1: [ITHREAD]
usbus7: EHCI version 1.0
usbus7: <Intel 82801I (ICH9) USB 2.0 controller> on ehci1
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
pci2: <simple comms> at device 0.0 (no driver attached)
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <Intel ICH9 SATA300 controller> port 0xf800-0xf807,0xf700-0xf703,0xf600-0xf607,0xf500-0xf503,0xf400-0xf40f,0xf300-0xf30f irq 19 at device 31.2 on pci0
atapci0: [ITHREAD]
ata2: <ATA channel 0> on atapci0
ata2: [ITHREAD]
ata3: <ATA channel 1> on atapci0
ata3: [ITHREAD]
pci0: <serial bus, SMBus> at device 31.3 (no driver attached)
atapci1: <Intel ICH9 SATA300 controller> port 0xf100-0xf107,0xf000-0xf003,0xef00-0xef07,0xee00-0xee03,0xed00-0xed0f,0xec00-0xec0f irq 19 at device 31.5 on pci0
atapci1: [ITHREAD]
ata4: <ATA channel 0> on atapci1
ata4: [ITHREAD]
ata5: <ATA channel 1> on atapci1
ata5: [ITHREAD]
acpi_tz0: <Thermal Zone> on acpi0
atrtc0: <AT realtime clock> port 0x70-0x73 on acpi0
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
est0: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu0
est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 925092506000925
device_attach: est0 attach returned 6
p4tcc0: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu0
cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
est1: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu1
est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 925092506000925
device_attach: est1 attach returned 6
p4tcc1: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu1
cpu2: <ACPI CPU> on acpi0
est2: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu2
est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 925092506000925
device_attach: est2 attach returned 6
p4tcc2: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu2
cpu3: <ACPI CPU> on acpi0
est3: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu3
est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 925092506000925
device_attach: est3 attach returned 6
p4tcc3: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu3
acpi_hpet0: <High Precision Event Timer> iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0
device_attach: acpi_hpet0 attach returned 12
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
atkbd0: [ITHREAD]
ppc0: cannot reserve I/O port range
Timecounters tick every 1.000 msec
usbus0: 12Mbps Full Speed USB v1.0
usbus1: 12Mbps Full Speed USB v1.0
usbus2: 12Mbps Full Speed USB v1.0
usbus3: 480Mbps High Speed USB v2.0
usbus4: 12Mbps Full Speed USB v1.0
usbus5: 12Mbps Full Speed USB v1.0
usbus6: 12Mbps Full Speed USB v1.0
usbus7: 480Mbps High Speed USB v2.0
ad4: 610480MB <WDC WD6400AAKS-75A7B0 01.03B01> at ata2-master SATA300
ugen0.1: <Intel> at usbus0
uhub0: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus0
ugen1.1: <Intel> at usbus1
uhub1: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus1
ugen2.1: <Intel> at usbus2
uhub2: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus2
ugen3.1: <Intel> at usbus3
uhub3: <Intel EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus3
ugen4.1: <Intel> at usbus4
uhub4: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus4
ugen5.1: <Intel> at usbus5
uhub5: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus5
ugen6.1: <Intel> at usbus6
uhub6: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus6
ugen7.1: <Intel> at usbus7
uhub7: <Intel EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus7
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
uhub4: 2 ports with 2 removable, self powered
uhub5: 2 ports with 2 removable, self powered
uhub6: 2 ports with 2 removable, self powered
uhub3: 6 ports with 6 removable, self powered
uhub7: 6 ports with 6 removable, self powered
acd0: DVDR <PLDS DVD+/-RW DH-16A6S/YD11> at ata3-master SATA150
hdac0: HDA Codec #2: Realtek ALC888
pcm0: <HDA Realtek ALC888 PCM #0 Analog> at cad 2 nid 1 on hdac0
pcm1: <HDA Realtek ALC888 PCM #1 Analog> at cad 2 nid 1 on hdac0
SMP: AP CPU #1 Launched!
SMP: AP CPU #3 Launched!
SMP: AP CPU #2 Launched!
Root mount waiting for: usbus7 usbus3
ugen7.2: <TEAC> at usbus7
umass0: <TEAC CA-200, class 0/0, rev 2.00/4.08, addr 2> on usbus7
umass0:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x0000
Root mount waiting for: usbus7 usbus3
umass0:0:0:-1: Attached to scbus0
Trying to mount root from ufs:/dev/ad4s1a
ugen1.2: <Dell> at usbus1
ukbd0: <Dell Dell USB Keyboard, class 0/0, rev 1.10/3.06, addr 2> on usbus1
kbd2 at ukbd0
(probe0:umass-sim0:0:0:0): TEST UNIT READY. CDB: 0 0 0 0 0 0 
(probe0:umass-sim0:0:0:0): CAM Status: SCSI Status Error
(probe0:umass-sim0:0:0:0): SCSI Status: Check Condition
(probe0:umass-sim0:0:0:0): NOT READY asc:3a,0
(probe0:umass-sim0:0:0:0): Medium not present
(probe0:umass-sim0:0:0:0): Unretryable error
da0 at umass-sim0 bus 0 target 0 lun 0
da0: <TEAC USB   HS-CF Card 4.08> Removable Direct Access SCSI-0 device 
da0: 40.000MB/s transfers
da0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
(probe0:umass-sim0:0:0:1): TEST UNIT READY. CDB: 0 20 0 0 0 0 
(probe0:umass-sim0:0:0:1): CAM Status: SCSI Status Error
(probe0:umass-sim0:0:0:1): SCSI Status: Check Condition
(probe0:umass-sim0:0:0:1): NOT READY asc:3a,0
(probe0:umass-sim0:0:0:1): Medium not present
(probe0:umass-sim0:0:0:1): Unretryable error
da1 at umass-sim0 bus 0 target 0 lun 1
da1: <TEAC USB   HS-xD/SM 4.08> Removable Direct Access SCSI-0 device 
da1: 40.000MB/s transfers
da1: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
ugen2.2: <Logitech> at usbus2
ums0: <Logitech USB-PS/2 Optical Mouse, class 0/0, rev 2.00/20.00, addr 2> on usbus2
ums0: 3 buttons and [XYZ] coordinates ID=0
ugen1.3: <Wacom Co.,Ltd.> at usbus1
ums1: <Wacom Co.,Ltd. CTE-450, class 0/0, rev 2.00/1.13, addr 3> on usbus1
ums1: 3 buttons and [XYZ] coordinates ID=1
(probe0:umass-sim0:0:0:2): TEST UNIT READY. CDB: 0 40 0 0 0 0 
(probe0:umass-sim0:0:0:2): CAM Status: SCSI Status Error
(probe0:umass-sim0:0:0:2): SCSI Status: Check Condition
(probe0:umass-sim0:0:0:2): NOT READY asc:3a,0
(probe0:umass-sim0:0:0:2): Medium not present
(probe0:umass-sim0:0:0:2): Unretryable error
da2 at umass-sim0 bus 0 target 0 lun 2
da2: <TEAC USB   HS-MS Card 4.08> Removable Direct Access SCSI-0 device 
da2: 40.000MB/s transfers
da2: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
KLD vboxdrv.ko: depends on kernel - not available or version mismatch
linker_load_file: Unsupported file type
KLD vboxnetflt.ko: depends on vboxdrv - not available or version mismatch
linker_load_file: Unsupported file type
(probe0:umass-sim0:0:0:3): TEST UNIT READY. CDB: 0 60 0 0 0 0 
(probe0:umass-sim0:0:0:3): CAM Status: SCSI Status Error
(probe0:umass-sim0:0:0:3): SCSI Status: Check Condition
(probe0:umass-sim0:0:0:3): NOT READY asc:3a,0
(probe0:umass-sim0:0:0:3): Medium not present
(probe0:umass-sim0:0:0:3): Unretryable error
da3 at umass-sim0 bus 0 target 0 lun 3
da3: <TEAC USB   HS-SD Card 4.08> Removable Direct Access SCSI-0 device 
da3: 40.000MB/s transfers
da3: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
fuse4bsd: version 0.3.9-pre1, FUSE ABI 7.8

How-To-Repeat: Boot 8.1 on similar hardware.
Comment 1 Mark Linimon freebsd_committer freebsd_triage 2010-08-14 19:33:20 UTC
Responsible Changed
From-To: freebsd-bugs->freebsd-i386

reclassify.
Comment 2 Ronald Klop 2014-08-07 08:32:43 UTC
I have the same machine and I ran 9-STABLE (amd64) on it. And since a month I run 10-STABLE (amd64) on it.

It only panics on boot if you press a key before the kernel is loaded. Like what is mentioned here: http://lists.freebsd.org/pipermail/freebsd-current/2009-October/012602.html
This still happens, but does not bother me. (And sounds like another issue anyways.)

Is this issue still valid?
Comment 3 Eitan Adler freebsd_committer freebsd_triage 2018-05-28 19:50:00 UTC
batch change:

For bugs that match the following
-  Status Is In progress 
AND
- Untouched since 2018-01-01.
AND
- Affects Base System OR Documentation

DO:

Reset to open status.


Note:
I did a quick pass but if you are getting this email it might be worthwhile to double check to see if this bug ought to be closed.