Bug 260029

Summary: sysutils/plasma5-plasma-systemmonitor System Monitor 5.23.2 excessive use of CPU
Product: Ports & Packages Reporter: Graham Perrin <grahamperrin>
Component: Individual Port(s)Assignee: freebsd-kde (Team) <kde>
Status: New ---    
Severity: Affects Only Me Flags: bugzilla: maintainer-feedback? (kde)
Priority: ---    
Version: Latest   
Hardware: Any   
OS: Any   
URL: https://forums.freebsd.org/posts/543488
Attachments:
Description Flags
Screenshot: 98%
none
screenshot: 100% after removing everything none

Description Graham Perrin 2021-11-24 18:09:25 UTC
Created attachment 229707 [details]
Screenshot: 98%

Shortly after launch, CPU usage by the application rises to 100% (measured by htop) with occasional minor drops. 

% uname -aKU
FreeBSD mowa219-gjp4-8570p-freebsd 14.0-CURRENT FreeBSD 14.0-CURRENT #115 main-n250650-ef396441ceb: Sat Nov 13 23:52:09 GMT 2021     root@mowa219-gjp4-8570p-freebsd:/usr/obj/usr/src/amd64.amd64/sys/GENERIC-NODEBUG  amd64 1400041 1400041
%
Comment 1 Graham Perrin 2021-11-25 23:29:09 UTC
Created attachment 229731 [details]
screenshot: 100% after removing everything

For a while, it seemed that excessive usage occurred only when the Overview tab was active. 

Whenever I clicked the History tab, usage dropped. Then whenever I reviewed the Overview, usage skyrocketed to 100%; as if viewing History was a workaround. 

After removing everything from the Overview tab, usage no longer dropped when History was viewed. 

After removing/hiding _everything_, usage remained excessive. 

Attached: a screenshot from near the end of a 7.9 MiB screen recording.
Comment 2 Graham Perrin 2021-11-26 00:04:46 UTC
(In reply to Graham Perrin from comment #0)

> … 14.0-CURRENT …

Around thirty percent (less excessive) reported by a user of 13.0-RELEASE at and under <https://forums.freebsd.org/posts/543488>.