Bug 110993 - [patch] /etc/netstart should start rpcbind
Summary: [patch] /etc/netstart should start rpcbind
Status: Open
Alias: None
Product: Base System
Classification: Unclassified
Component: conf (show other bugs)
Version: 5.5-RELEASE
Hardware: Any Any
: Normal Affects Only Me
Assignee: freebsd-bugs mailing list
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2007-03-29 04:10 UTC by Victor Sudakov
Modified: 2017-12-31 22:35 UTC (History)
0 users

See Also:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Victor Sudakov 2007-03-29 04:10:04 UTC
If a system is configured as a NIS client, running /etc/netstart in
single user mode produces weird effects, like "ls -alR /" hanging forever.
The possible reason is that the system is trying to perform a NIS lookup
and fails because rpcbind is not started.

Fix: 

Workaround: after running /etc/netstart, run "/etc/rc.d/rpcbind start"
manually.
How-To-Repeat: 1. Configure a system as a NIS client, with NIS lookups for group and passwd.
2. Boot in single user mode
3. mount -a ; /etc/netstart 
4. "ls -alR /" may hang forever
Comment 1 Victor Sudakov 2008-06-26 05:55:22 UTC
Here is a patch:

--- /usr/share/examples/etc/netstart	Fri Jan 12 13:40:53 2007
+++ /etc/netstart	Thu Jun 26 11:52:43 2008
@@ -63,4 +63,6 @@
 /etc/rc.d/routed start
 /etc/rc.d/nisdomain start
 
+/etc/rc.d/rpcbind start
+/etc/rc.d/ypbind start
 exit 0

-- 
Victor Sudakov,  VAS4-RIPE, VAS47-RIPN
sip:sudakov@sibptus.tomsk.ru
Comment 2 Eitan Adler freebsd_committer freebsd_triage 2017-12-31 07:59:30 UTC
For bugs matching the following criteria:

Status: In Progress Changed: (is less than) 2014-06-01

Reset to default assignee and clear in-progress tags.

Mail being skipped