Bug 118855 - [zfs] ZFS-related commands are nonfunctional in fixit shell.
Summary: [zfs] ZFS-related commands are nonfunctional in fixit shell.
Status: Open
Alias: None
Product: Base System
Classification: Unclassified
Component: misc (show other bugs)
Version: 7.0-BETA4
Hardware: Any Any
: Normal Affects Only Me
Assignee: freebsd-bugs mailing list
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2007-12-19 08:20 UTC by Erik Swanson
Modified: 2018-01-03 05:16 UTC (History)
0 users

See Also:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Erik Swanson 2007-12-19 08:20:00 UTC
The zfs and zpool commands are nonfunctional in the fixit shell of the
7.0-BETA4-i386-livefs.iso cd image. When either command is run, the
result is "internal error: failed to initialize ZFS library".

How-To-Repeat: 1. Boot from 7.0-BETA4-i386-livefs.iso.
2. Select country.
3. Select Fixit.
4. Select CDROM/DVD.
5. Try to run "zfs" or "zpool".
Comment 1 Remko Lodder freebsd_committer 2007-12-20 08:19:11 UTC
Responsible Changed
From-To: freebsd-bugs->pjd

Hello Pawel, you probably know best what to do with this (or how to get 
this properly supported) so forwarding the ticket to you ;-)
Comment 2 Mark Linimon freebsd_committer freebsd_triage 2009-05-28 23:21:34 UTC
Responsible Changed
From-To: pjd->freebsd-fs

With pjd's permission, reassing ZFS-related PRs to freebsd-fs.
Comment 3 Dan Naumov 2009-06-13 22:32:54 UTC
I am also having this very same problem on my 7.2-RELEASE/amd64, kinda
hard to debug ZFS issues when you cannot interact with ZFS from
Fixit...


- Dan Naumov
Comment 4 Dan Naumov 2009-06-14 10:43:20 UTC
This should be moved to -docs, here is why:

I managed to figure it out after having some of my hair go gray: when
you are in FIXIT, you have to do "kldload
/dist/boot/kernel/opensolaris.ko; kldload /dist/boot/kernel/zfs.ko" in
that particular order (because automatic loading of kernel module
dependencies does not work in FIXIT). After this, "zpool" and "zfs"
will start working. The ZFS part of the Handbook (
http://www.freebsd.org/doc/en/books/handbook/filesystems-zfs.html )
makes no mention about this, I think a small note in there is in
order.


Sincerely,
Dan Naumov
Comment 5 Pawel Jakub Dawidek freebsd_committer 2014-06-01 06:42:27 UTC
State Changed
From-To: open->feedback

Automatic dependencies load should work from fixit. I think the problem  
is that kern.module_path isn't configured properly. Are you able to 
verify that? If that's the case can you manually set kern.module_path to 
/dist/boot/kernel and see if that will make it to work? 


Comment 6 Pawel Jakub Dawidek freebsd_committer 2014-06-01 06:42:28 UTC
Responsible Changed
From-To: freebsd-fs->pjd

I'm back, so take it back.
Comment 7 Eitan Adler freebsd_committer freebsd_triage 2017-12-31 08:00:50 UTC
For bugs matching the following criteria:

Status: In Progress Changed: (is less than) 2014-06-01

Reset to default assignee and clear in-progress tags.

Mail being skipped