Bug 119389 - [umass] Sony DSC-W1 CBI reset failed, STALLED [regression]
Summary: [umass] Sony DSC-W1 CBI reset failed, STALLED [regression]
Status: Open
Alias: None
Product: Base System
Classification: Unclassified
Component: usb (show other bugs)
Version: unspecified
Hardware: Any Any
: Normal Affects Only Me
Assignee: freebsd-usb mailing list
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2008-01-06 17:10 UTC by Derek Musselmann
Modified: 2017-12-31 22:36 UTC (History)
0 users

See Also:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Derek Musselmann 2008-01-06 17:10:00 UTC
The camera worked fine in 7.0Beta4, but RC1 seems to have a problem.  When
I attach the camera I see 

Jan  6 10:58:30 dxeon root: Unknown USB device: vendor 0x054c product 0x0010 bus uhub5
Jan  6 10:58:30 dxeon kernel: umass0: <Sony Sony DSC, class 0/0, rev 2.00/5.00, addr 4> on uhub5
Jan  6 10:58:30 dxeon kernel: da0 at umass-sim0 bus 0 target 0 lun 0
Jan  6 10:58:30 dxeon kernel: da0: <Sony Sony DSC 5.00> Removable Direct Access SCSI-0 device 
Jan  6 10:58:30 dxeon kernel: da0: 1.000MB/s transfers
Jan  6 10:58:30 dxeon kernel: da0: 958MB (1963008 512 byte sectors: 64H 32S/T 958C)
Jan  6 10:58:31 dxeon kernel: GEOM_LABEL: Label for provider da0s1 is msdosfs/ .

Then I see:
Jan  6 10:58:48 dxeon kernel: umass0: CBI reset failed, STALLED


If I try to mount the camera:
# mount_msdosfs /dev/da0s1 /media/camera/
mount_msdosfs: /dev/da0s1: : Invalid argument



%usbdevs -v
Controller /dev/usb0:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), Intel(0x0000), rev 1.00
 port 1 powered
 port 2 powered
Controller /dev/usb1:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), Intel(0x0000), rev 1.00
 port 1 addr 2: full speed, power 100 mA, config 1, product 0x2046(0x2046), vendor 0x0451(0x0451), rev 1.25
  port 1 powered
  port 2 powered
  port 3 addr 4: full speed, self powered, config 1, Sony DSC(0x0010), Sony(0x054c), rev 5.00
  port 4 addr 3: low speed, power 98 mA, config 1, USB-PS/2 Optical Mouse(0xc043), Logitech(0x046d), rev 27.20
 port 2 powered
Controller /dev/usb2:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), Intel(0x0000), rev 1.00
 port 1 powered
 port 2 powered
Controller /dev/usb3:
addr 1: high speed, self powered, config 1, EHCI root hub(0x0000), Intel(0x0000), rev 1.00
 port 1 powered
 port 2 powered
 port 3 powered
 port 4 addr 2: high speed, power 100 mA, config 1, product 0x0234(0x0234), vendor 0x050d(0x050d), rev 1.00
  port 1 powered
  port 2 powered
  port 3 powered
  port 4 powered
 port 5 powered
 port 6 powered

%camcontrol devlist
<PIONEER DVD-RW  DVR-111D 1.23>    at scbus1 target 1 lun 0 (cd0,pass0)
<Sony Sony DSC 5.00>               at scbus2 target 0 lun 0 (da0,pass1)

%dmesg
Copyright (c) 1992-2008 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
	The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 7.0-PRERELEASE #7: Sun Dec 30 12:43:52 CST 2007
    derek@dxeon:/usr/obj/usr/src/sys/dxeon
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.06GHz (3065.81-MHz 686-class CPU)
  Origin = "GenuineIntel"  Id = 0xf27  Stepping = 7
  Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
  Features2=0x4400<CNXT-ID,xTPR>
real memory  = 1073676288 (1023 MB)
avail memory = 1032912896 (985 MB)
ACPI APIC Table: <IntelR AWRDACPI>
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
 cpu0 (BSP): APIC ID:  0
 cpu1 (AP): APIC ID:  6
ioapic0: Changing APIC ID to 4
ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-23 on motherboard
ioapic1 <Version 2.0> irqs 24-47 on motherboard
ioapic2 <Version 2.0> irqs 48-71 on motherboard
kbd1 at kbdmux0
acpi0: <IntelR AWRDACPI> on motherboard
acpi0: [ITHREAD]
acpi0: Power Button (fixed)
acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
acpi0: reservation of 100000, 3fef0000 (3) failed
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x4008-0x400b on acpi0
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
p4tcc0: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu0
cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
p4tcc1: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu1
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
pci0: <unknown> at device 0.1 (no driver attached)
pcib1: <PCI-PCI bridge> mem 0xd0000000-0xdfffffff at device 1.0 on pci0
pci1: <PCI bus> on pcib1
nvidia0: <Unknown> mem 0xf0000000-0xf0ffffff,0xe0000000-0xefffffff,0xf1000000-0xf1ffffff irq 16 at device 0.0 on pci1
nvidia0: [GIANT-LOCKED]
nvidia0: [ITHREAD]
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 2.0 on pci0
pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 29.0 on pci2
pci3: <ACPI PCI bus> on pcib3
pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 31.0 on pci2
pci4: <ACPI PCI bus> on pcib4
uhci0: <Intel 82801DB (ICH4) USB controller USB-A> port 0xd800-0xd81f irq 16 at device 29.0 on pci0
uhci0: [GIANT-LOCKED]
uhci0: [ITHREAD]
usb0: <Intel 82801DB (ICH4) USB controller USB-A> on uhci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb0
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1: <Intel 82801DB (ICH4) USB controller USB-B> port 0xd000-0xd01f irq 19 at device 29.1 on pci0
uhci1: [GIANT-LOCKED]
uhci1: [ITHREAD]
usb1: <Intel 82801DB (ICH4) USB controller USB-B> on uhci1
usb1: USB revision 1.0
uhub1: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci2: <Intel 82801DB (ICH4) USB controller USB-C> port 0xd400-0xd41f irq 18 at device 29.2 on pci0
uhci2: [GIANT-LOCKED]
uhci2: [ITHREAD]
usb2: <Intel 82801DB (ICH4) USB controller USB-C> on uhci2
usb2: USB revision 1.0
uhub2: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb2
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
ehci0: <Intel 82801DB/L/M (ICH4) USB 2.0 controller> mem 0xf3200000-0xf32003ff irq 23 at device 29.7 on pci0
ehci0: [GIANT-LOCKED]
ehci0: [ITHREAD]
usb3: EHCI version 1.0
usb3: companion controllers, 2 ports each: usb0 usb1 usb2
usb3: <Intel 82801DB/L/M (ICH4) USB 2.0 controller> on ehci0
usb3: USB revision 2.0
uhub3: <Intel EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usb3
uhub3: 6 ports with 6 removable, self powered
uhub4: <vendor 0x050d product 0x0234, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 2> on uhub3
uhub4: single transaction translator
uhub4: 4 ports with 4 removable, bus powered
pcib5: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
pci5: <ACPI PCI bus> on pcib5
em0: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection Version - 6.7.3> port 0xc000-0xc03f mem 0xf3100000-0xf311ffff irq 19 at device 4.0 on pci5
em0: Ethernet address: 00:d0:68:02:65:d4
em0: [FILTER]
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <Intel ICH4 UDMA100 controller> port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0xf000-0xf00f at device 31.1 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci0
ata0: [ITHREAD]
ata1: <ATA channel 1> on atapci0
ata1: [ITHREAD]
pci0: <serial bus, SMBus> at device 31.3 (no driver attached)
pcm0: <Intel ICH4 (82801DB)> port 0xe000-0xe0ff,0xe400-0xe43f mem 0xf3201000-0xf32011ff,0xf3202000-0xf32020ff irq 17 at device 31.5 on pci0
pcm0: [ITHREAD]
pcm0: <Analog Devices AD1981B AC97 Codec>
acpi_tz0: <Thermal Zone> on acpi0
fdc0: <floppy drive controller> port 0x3f0-0x3f5,0x3f7 irq 6 drq 2 on acpi0
fdc0: [FILTER]
sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
sio0: type 16550A
sio0: [FILTER]
sio1: <16550A-compatible COM port> port 0x2f8-0x2ff irq 3 on acpi0
sio1: type 16550A
sio1: [FILTER]
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
atkbd0: [ITHREAD]
ppc0: <Parallel port> at port 0x378-0x37f irq 7 on isa0
ppc0: Generic chipset (EPP/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
ppbus0: <Parallel port bus> on ppc0
ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
lpt0: <Printer> on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ppc0: [GIANT-LOCKED]
ppc0: [ITHREAD]
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
uhub5: <vendor 0x0451 product 0x2046, class 9/0, rev 1.10/1.25, addr 2> on uhub1
uhub5: 4 ports with 4 removable, bus powered
ums0: <Logitech USB-PS/2 Optical Mouse, class 0/0, rev 2.00/27.20, addr 3> on uhub5
ums0: 8 buttons and Z dir.
Timecounters tick every 1.000 msec
ad0: 152627MB <Seagate ST3160023A 8.01> at ata0-master UDMA100
ad1: 190782MB <WDC WD2000BB-00DAA0 65.13G65> at ata0-slave UDMA100
ad2: 39205MB <Maxtor 6E040L0 NAR61590> at ata1-master UDMA100
acd0: DVDR <PIONEER DVD-RW DVR-111D/1.23> at ata1-slave UDMA66
SMP: AP CPU #1 Launched!

How-To-Repeat: Plug in a Sony DSC-W1 and try to use it.
Comment 1 Eitan Adler freebsd_committer freebsd_triage 2017-12-31 08:01:16 UTC
For bugs matching the following criteria:

Status: In Progress Changed: (is less than) 2014-06-01

Reset to default assignee and clear in-progress tags.

Mail being skipped