Bug 194885 - /etc/rc.d/netwait times out on $netwait_ip
Summary: /etc/rc.d/netwait times out on $netwait_ip
Status: New
Alias: None
Product: Base System
Classification: Unclassified
Component: conf (show other bugs)
Version: 9.3-RELEASE
Hardware: Any Any
: --- Affects Some People
Assignee: freebsd-rc mailing list
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2014-11-07 19:14 UTC by hostmaster
Modified: 2015-03-07 16:34 UTC (History)
1 user (show)

See Also:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description hostmaster 2014-11-07 19:14:00 UTC
/etc/rc.d/netwait times out on $netwait_ip


[uname]
FreeBSD tp-gw 9.3-STABLE FreeBSD 9.3-STABLE #0 r274163M: Thu Nov  6 12:24:46 EST 2014     root@tp-gw:/usr/obj/usr/src/sys/FW_YQ_64  amd64


[/var/run/dmesg.boot]
re0: <RealTek 8168/8111 B/C/CP/D/DP/E/F/G PCIe Gigabit Ethernet> port 0xd800-0xd8ff mem 0xfdfff000-0xfdffffff,0xfdff8000-0xfdffbfff irq 17 at device 0.2 on pci2
re0: Using 1 MSI-X message
re0: Chip rev. 0x48800000
re0: MAC rev. 0x00000000
miibus0: <MII bus> on re0
rgephy0: <RTL8169S/8110S/8211 1000BASE-T media interface> PHY 1 on miibus0
rgephy0:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 10baseT-FDX-flow, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 100baseTX-FDX-flow, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, 1000baseT-FDX-flow, 1000baseT-FDX-flow-master, auto, auto-flow
re0: Using defaults for TSO: 65518/35/2048
re0: Ethernet address: 80:ee:73:52:a0:4f
001.000006 [2258] netmap_attach             success for re0


[issue]
Also media needed to be set to 1000baseT-FDX since auto-negotiate did not succeed

After boot the primary interface ip address is not pingable, although other addresses such as default route etc respond normally

tcpdump during ping shows that packets arrive on lo0 with source address 0.0.0.0


[fix]
ifconfig re0 down; ifconfig re0 up

a small script in /usr/local/etc/rc.d/ to implement this seems to deal with the issue, although it would be good to know why this is happening
Comment 1 hostmaster 2014-11-07 19:23:10 UTC
This problem also occurs on FreeBSD 9.2-STABLE i386 with interface em0

the same fix works for it.
Comment 2 hostmaster 2014-11-09 03:47:48 UTC
This problem also occurs on FreeBSD 9.2-STABLE i386 with interface em0

the same fix works for it.
Comment 3 hostmaster 2015-03-07 16:34:35 UTC
This problem also occurs on FreeBSD 10.1-STABLE amd64 with interface igb0

the same fix works for it.