Bug 210568 - lots of ACPI Error: Namespace lookup failure on new Fujitsu D3417-B1 MB and Xeon E3-1225
Summary: lots of ACPI Error: Namespace lookup failure on new Fujitsu D3417-B1 MB and ...
Status: New
Alias: None
Product: Base System
Classification: Unclassified
Component: kern (show other bugs)
Version: 10.3-STABLE
Hardware: Any Any
: --- Affects Only Me
Assignee: freebsd-acpi mailing list
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2016-06-25 11:26 UTC by Michael Reifenberger
Modified: 2016-09-12 11:17 UTC (History)
4 users (show)

See Also:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Michael Reifenberger freebsd_committer 2016-06-25 11:26:47 UTC
Hi,
I get lots of the following errors during startup and afterwards.
Who's to blame: The Board/BIOS Manufacturer or our ACPI implementation?

The errors are:
Once during startup:
...

..Copyright (c) 1992-2016 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
	The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 10.3-STABLE #0 1a8180b(9.10-STABLE): Tue Jun  7 13:16:10 PDT 2016
    root@build.ixsystems.com:/tank/home/nightlies/build-freenas9/_BE/objs/tank/home/nightlies/build-freenas9/_BE/trueos/sys/FreeNAS.amd64 amd64
FreeBSD clang version 3.4.1 (tags/RELEASE_34/dot1-final 208032) 20140512
VT(efifb): resolution 1024x768
CPU: Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1225 v5 @ 3.30GHz (3312.16-MHz K8-class CPU)
  Origin="GenuineIntel"  Id=0x506e3  Family=0x6  Model=0x5e  Stepping=3
  Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
  Features2=0x7ffafbff<SSE3,PCLMULQDQ,DTES64,MON,DS_CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,TSCDLT,AESNI,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND>
  AMD Features=0x2c100800<SYSCALL,NX,Page1GB,RDTSCP,LM>
  AMD Features2=0x121<LAHF,ABM,Prefetch>
  Structured Extended Features=0x29c6fbf<FSGSBASE,TSCADJ,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,NFPUSG,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PROCTRACE>
  XSAVE Features=0xf<XSAVEOPT,XSAVEC,XINUSE,XSAVES>
  VT-x: PAT,HLT,MTF,PAUSE,EPT,UG,VPID
  TSC: P-state invariant, performance statistics
real memory  = 35139878912 (33512 MB)
avail memory = 33117065216 (31582 MB)
Event timer "LAPIC" quality 600
ACPI APIC Table: <FUJ    D3417-B1>
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 4 CPUs
FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 4 core(s)
 cpu0 (BSP): APIC ID:  0
 cpu1 (AP): APIC ID:  2
 cpu2 (AP): APIC ID:  4
 cpu3 (AP): APIC ID:  6
random: <Software, Yarrow> initialized
WARNING: VIMAGE (virtualized network stack) is a highly experimental feature.
ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-119 on motherboard
kbd1 at kbdmux0
module_register_init: MOD_LOAD (vesa, 0xffffffff80e73ad0, 0) error 19
cryptosoft0: <software crypto> on motherboard
aesni0: <AES-CBC,AES-XTS> on motherboard
padlock0: No ACE support.
acpi0: <FUJ D3417-B1> on motherboard
----
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.XHC_.RHUB.HS11] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/dswload-219)
ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, During name lookup/catalog (20150515/psobject-233)
----
acpi0: Power Button (fixed)
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
cpu2: <ACPI CPU> on acpi0
cpu3: <ACPI CPU> on acpi0
hpet0: <High Precision Event Timer> iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0
Timecounter "HPET" frequency 24000000 Hz quality 950
Event timer "HPET" frequency 24000000 Hz quality 550
Event timer "HPET1" frequency 24000000 Hz quality 440
Event timer "HPET2" frequency 24000000 Hz quality 440
Event timer "HPET3" frequency 24000000 Hz quality 440
Event timer "HPET4" frequency 24000000 Hz quality 440
atrtc0: <AT realtime clock> port 0x70-0x77 irq 8 on acpi0
atrtc0: Warning: Couldn't map I/O.
Event timer "RTC" frequency 32768 Hz quality 0
attimer0: <AT timer> port 0x40-0x43,0x50-0x53 irq 0 on acpi0
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
Event timer "i8254" frequency 1193182 Hz quality 100
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 900
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x1808-0x180b on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
vgapci0: <VGA-compatible display> port 0xf000-0xf03f mem 0xf6000000-0xf6ffffff,0xe0000000-0xefffffff irq 16 at device 2.0 on pci0
vgapci0: Boot video device
xhci0: <Intel Sunrise Point USB 3.0 controller> mem 0xf7130000-0xf713ffff irq 16 at device 20.0 on pci0
xhci0: 32 bytes context size, 64-bit DMA
usbus0: waiting for BIOS to give up control
usbus0 on xhci0
pci0: <simple comms> at device 22.0 (no driver attached)
pci0: <simple comms, UART> at device 22.3 (no driver attached)
ahci0: <Intel Sunrise Point AHCI SATA controller> port 0xf090-0xf097,0xf080-0xf083,0xf060-0xf07f mem 0xf7148000-0xf7149fff,0xf714c000-0xf714c0ff,0xf714b000-0xf714b7ff irq 16 at device 23.0 on pci0
ahci0: AHCI v1.31 with 6 6Gbps ports, Port Multiplier not supported
ahcich0: <AHCI channel> at channel 0 on ahci0
ahcich1: <AHCI channel> at channel 1 on ahci0
ahcich2: <AHCI channel> at channel 2 on ahci0
ahcich3: <AHCI channel> at channel 3 on ahci0
ahcich4: <AHCI channel> at channel 4 on ahci0
ahcich5: <AHCI channel> at channel 5 on ahci0
pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 29.0 on pci0
pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
nvme0: <Generic NVMe Device> port 0xe000-0xe0ff mem 0xf7000000-0xf7003fff irq 16 at device 0.0 on pci1
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
pci0: <memory> at device 31.2 (no driver attached)
pci0: <multimedia, HDA> at device 31.3 (no driver attached)
em0: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection 7.6.1-k> mem 0xf7100000-0xf711ffff irq 16 at device 31.6 on pci0
em0: Using an MSI interrupt
em0: Ethernet address: 90:1b:0e:96:6c:c0
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
acpi_tz0: <Thermal Zone> on acpi0
acpi_tz1: <Thermal Zone> on acpi0
uart0: <16550 or compatible> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
uart1: <16550 or compatible> port 0x2f8-0x2ff irq 3 on acpi0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
wbwd0: <Nuvoton NCT6792 (0xc9/0x11) Watchdog Timer> at port 0x2e-0x2f on isa0
orm0: <ISA Option ROM> at iomem 0xd0000-0xd0fff on isa0
coretemp0: <CPU On-Die Thermal Sensors> on cpu0
est0: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu0
coretemp1: <CPU On-Die Thermal Sensors> on cpu1
est1: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu1
coretemp2: <CPU On-Die Thermal Sensors> on cpu2
est2: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu2
coretemp3: <CPU On-Die Thermal Sensors> on cpu3
est3: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu3
ZFS filesystem version: 5
ZFS storage pool version: features support (5000)
Timecounters tick every 1.000 msec
ipfw2 (+ipv6) initialized, divert enabled, nat enabled, default to accept, logging disabled
random: unblocking device.
usbus0: 5.0Gbps Super Speed USB v3.0
----
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ00._TMP] (Node 0xfffff80009588740), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ01._TMP] (Node 0xfffff80009588600), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ugen0.1: <0x8086> at usbus0
uhub0: <0x8086 XHCI root HUB, class 9/0, rev 3.00/1.00, addr 1> on usbus0
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ00._TMP] (Node 0xfffff80009588740), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ00._TMP] (Node 0xfffff80009588740), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ01._TMP] (Node 0xfffff80009588600), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ01._TMP] (Node 0xfffff80009588600), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
----
nvd0: <SAMSUNG MZVPV128HDGM-00000> NVMe namespace
nvd0: 122104MB (250069680 512 byte sectors)
uhub0: 26 ports with 26 removable, self powered
ugen0.2: <Logitech> at usbus0
ukbd0: <Logitech USB Receiver, class 0/0, rev 2.00/12.01, addr 1> on usbus0
kbd2 at ukbd0
ugen0.3: <vendor 0x090c> at usbus0
umass0: <vendor 0x090c product 0x1000, class 0/0, rev 2.00/11.00, addr 2> on usbus0
umass0:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x4000
umass0:7:0:-1: Attached to scbus7
----
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ00._TMP] (Node 0xfffff80009588740), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ01._TMP] (Node 0xfffff80009588600), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ00._TMP] (Node 0xfffff80009588740), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ01._TMP] (Node 0xfffff80009588600), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
----
ada0 at ahcich0 bus 0 scbus0 target 0 lun 0
ada0: <HGST HMS5C4040BLE640 MPAOA5D0> ATA8-ACS SATA 3.x device
ada0: Serial Number PL1331LAHBZKRH
ada0: 600.000MB/s transfers (SATA 3.x, UDMA6, PIO 8192bytes)
ada0: Command Queueing enabled
ada0: 3815447MB (7814037168 512 byte sectors)
da0 at umass-sim0 bus 0 scbus7 target 0 lun 0
da0: <USB 2.0 Flash Disk 1100> Removable Direct Access SCSI device
da0: Serial Number AA04012700008656
da0: 40.000MB/s transfers
da0: 7648MB (15663104 512 byte sectors)
da0: quirks=0x3<NO_SYNC_CACHE,NO_6_BYTE>
ada0: Previously was known as ad4
ada1 at ahcich1 bus 0 scbus1 target 0 lun 0
ada1: <HGST HMS5C4040BLE640 MPAOA5D0> ATA8-ACS SATA 3.x device
ada1: Serial Number PL1331LAHD0TWH
ada1: 600.000MB/s transfers (SATA 3.x, UDMA6, PIO 8192bytes)
ada1: Command Queueing enabled
ada1: 3815447MB (7814037168 512 byte sectors)
ada1: Previously was known as ad6
ada2 at ahcich2 bus 0 scbus2 target 0 lun 0
ada2: <HGST HMS5C4040BLE640 MPAOA5D0> ATA8-ACS SATA 3.x device
ada2: Serial Number PL1331LAHBGNTH
ada2: 600.000MB/s transfers (SATA 3.x, UDMA6, PIO 8192bytes)
ada2: Command Queueing enabled
ada2: 3815447MB (7814037168 512 byte sectors)
ada2: Previously was known as ad8
ada3 at ahcich3 bus 0 scbus3 target 0 lun 0
ada3: <HGST HMS5C4040BLE640 MPAOA5D0> ATA8-ACS SATA 3.x device
ada3: Serial Number PL1331LAHD0KXH
ada3: 600.000MB/s transfers (SATA 3.x, UDMA6, PIO 8192bytes)
ada3: Command Queueing enabled
ada3: 3815447MB (7814037168 512 byte sectors)
ada3: Previously was known as ad10
----
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ00._TMP] (Node 0xfffff80009588740), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ01._TMP] (Node 0xfffff80009588600), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
----
SMP: AP CPU #2 Launched!
SMP: AP CPU #3 Launched!
SMP: AP CPU #1 Launched!
Timecounter "TSC-low" frequency 1656081741 Hz quality 1000
Trying to mount root from zfs:freenas-boot/ROOT/default []...
GEOM_RAID5: Module loaded, version 1.3.20140711.62 (rev f91e28e40bf7)
em0: link state changed to UP
GEOM_ELI: Device gptid/3a4ceba5-389f-11e6-9d17-901b0e966cc0.eli created.
GEOM_ELI: Encryption: AES-XTS 128
GEOM_ELI:     Crypto: hardware
GEOM_ELI: Device gptid/3b6d30d2-389f-11e6-9d17-901b0e966cc0.eli created.
GEOM_ELI: Encryption: AES-XTS 128
GEOM_ELI:     Crypto: hardware
GEOM_ELI: Device gptid/3c90e220-389f-11e6-9d17-901b0e966cc0.eli created.
GEOM_ELI: Encryption: AES-XTS 128
GEOM_ELI:     Crypto: hardware
GEOM_ELI: Device gptid/3dac163c-389f-11e6-9d17-901b0e966cc0.eli created.
GEOM_ELI: Encryption: AES-XTS 128
GEOM_ELI:     Crypto: hardware
pmc: Unknown Intel CPU.
hwpmc: SOFT/16/64/0x67<INT,USR,SYS,REA,WRI>
em0: link state changed to DOWN
----
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ00._TMP] (Node 0xfffff80009588740), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ01._TMP] (Node 0xfffff80009588600), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
----
ums0: <Logitech USB Receiver, class 0/0, rev 2.00/12.01, addr 1> on usbus0
ums0: 16 buttons and [XYZT] coordinates ID=2
uhid0: <Logitech USB Receiver, class 0/0, rev 2.00/12.01, addr 1> on usbus0
em0: link state changed to UP
vboxdrv: fAsync=0 offMin=0x2d4 offMax=0xd48
GEOM_ELI: Device ada0p1.eli created.
GEOM_ELI: Encryption: AES-XTS 128
GEOM_ELI:     Crypto: hardware
GEOM_ELI: Device ada1p1.eli created.
GEOM_ELI: Encryption: AES-XTS 128
GEOM_ELI:     Crypto: hardware
GEOM_ELI: Device ada2p1.eli created.
GEOM_ELI: Encryption: AES-XTS 128
GEOM_ELI:     Crypto: hardware
GEOM_ELI: Device ada3p1.eli created.
GEOM_ELI: Encryption: AES-XTS 128
GEOM_ELI:     Crypto: hardware
----
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ00._TMP] (Node 0xfffff80009588740), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ01._TMP] (Node 0xfffff80009588600), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ00._TMP] (Node 0xfffff80009588740), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391).
...

Many times after startup:
----
ACPI Error: Method parse/execution failed [\134_TZ_.TZ00._TMP] (Node 0xfffff80009588740), AE_NOT_FOUND (20150515/psparse-552)
ACPI Error: [\134_SB_.PCI0.LPCB.H_EC.ECAV] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20150515/psargs-391)
----

What can be done to eliminate the errors or to debug this further?


Thanks in advance!

Greetings
---
Mike
Comment 1 Will Green 2016-06-27 09:57:08 UTC
The PCI0.XHC_.RHUB.HS11 error is covered by bug 207676: https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=207676