Bug 247134 - databases/phpmyadmin5 2FA stopped working
Summary: databases/phpmyadmin5 2FA stopped working
Status: Closed FIXED
Alias: None
Product: Ports & Packages
Classification: Unclassified
Component: Individual Port(s) (show other bugs)
Version: Latest
Hardware: Any Any
: --- Affects Only Me
Assignee: Jochen Neumeister
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2020-06-10 06:12 UTC by epopen
Modified: 2020-07-09 21:59 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
bugzilla: maintainer-feedback? (joneum)


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description epopen 2020-06-10 06:12:03 UTC
Hi maintainer.

I encounter blank screen issue after login using 2FA @ php74.
And error message as below

[10-Jun-2020 13:49:22 Asia/Taipei] PHP Fatal error:  Uncaught BaconQrCode\Exception\RuntimeException: You need to install the libxml extension to use this back end in /home/www/phpmyadmin.epopen.com/vendor/bacon/bacon-qr-code/src/Renderer/Image/SvgImageBackEnd.php:46
Stack trace:
#0 /home/www/phpmyadmin.epopen.com/libraries/classes/Plugins/TwoFactor/Application.php(47): BaconQrCode\Renderer\Image\SvgImageBackEnd->__construct()
#1 /home/www/phpmyadmin.epopen.com/libraries/classes/TwoFactor.php(196): PhpMyAdmin\Plugins\TwoFactor\Application->__construct(Object(PhpMyAdmin\TwoFactor))
#2 /home/www/phpmyadmin.epopen.com/libraries/classes/TwoFactor.php(74): PhpMyAdmin\TwoFactor->getBackend()
#3 /home/www/phpmyadmin.epopen.com/libraries/classes/Plugins/AuthenticationPlugin.php(342): PhpMyAdmin\TwoFactor->__construct('epopen')
#4 /home/www/phpmyadmin.epopen.com/libraries/common.inc.php(402): PhpMyAdmin\Plugins\AuthenticationPlugin->checkTwoFactor()
#5 /home/www/phpmyadmin.epopen.com/index.php(23): require_once('/home/www/phpmy...')
#6 {main}
  thrown in /home/www/phpmyadmin.epopen.com/vendor/bacon/bacon-qr-code/src/Renderer/Image/SvgImageBackEnd.php on line 46

The issue can fix by install dependence extensions as below
    # portmaster textproc/php74-xmlwriter

Other user got same issue at
    https://github.com/phpmyadmin/phpmyadmin/issues/16064

Please help to fix the issue.
Thanks a lot.
Comment 1 Jochen Neumeister freebsd_committer 2020-06-10 10:46:09 UTC
This should be fix your problem: 
http://joneum.joneumbox.org/phpmyadmin5-xmlwriter.diff
Comment 2 epopen 2020-06-17 05:39:26 UTC
(In reply to Jochen Neumeister from comment #1)
Hi Jochen
Thanks your solution.
Comment 3 commit-hook freebsd_committer 2020-07-09 10:53:15 UTC
A commit references this bug:

Author: joneum
Date: Thu Jul  9 10:52:25 UTC 2020
New revision: 541743
URL: https://svnweb.freebsd.org/changeset/ports/541743

Log:
  Add xmlwriter for USE_PHP: this fix a Problem with 2FA

  PR:		247134
  Reported by:	epopen@gmail.com
  Sponsored by:	Netzkommune GmbH

Changes:
  head/databases/phpmyadmin5/Makefile
Comment 4 commit-hook freebsd_committer 2020-07-09 21:59:14 UTC
A commit references this bug:

Author: joneum
Date: Thu Jul  9 21:58:58 UTC 2020
New revision: 541827
URL: https://svnweb.freebsd.org/changeset/ports/541827

Log:
  MFH: r541743

  Add xmlwriter for USE_PHP: this fix a Problem with 2FA

  PR:		247134
  Reported by:	epopen@gmail.com
  Sponsored by:	Netzkommune GmbH

  Approved by:	ports-secteam (with hat)

Changes:
_U  branches/2020Q3/
  branches/2020Q3/databases/phpmyadmin5/Makefile