Bug 247946 - graphics/drm-fbsd12.0-kmod radeon VGA EDID problem
Summary: graphics/drm-fbsd12.0-kmod radeon VGA EDID problem
Status: New
Alias: None
Product: Ports & Packages
Classification: Unclassified
Component: Individual Port(s) (show other bugs)
Version: Latest
Hardware: amd64 Any
: --- Affects Only Me
Assignee: freebsd-x11 (Nobody)
URL:
Keywords: regression
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2020-07-13 07:07 UTC by gja822
Modified: 2020-07-13 07:36 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
bugzilla: maintainer-feedback? (x11)


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description gja822 2020-07-13 07:07:12 UTC
After I had to upgrade from FreeBSD-11 to FreeBSD-12 (since new Qt5 now do not work with base OpenSSL, and some other problems), I migrated from graphics/drm-fbsd11.2-kmod to graphics/drm-fbsd12.0-kmod obviously.

May be it is a wrong port I am complaining, but there was no such behaviour previously (on -11 branch).

When it've loaded amdkms.ko from rc.conf line, I get the error periodicaly on console (no X-server loaded yet):

[drm:radeon_vga_detect] VGA-1: probed monitor but no|invalid EDID

and my poor old monitor blinks which is not good for it or my eyes.
I suppose it is something to do with my upgrade and drm-fbsd12.0-kmod port, since it was not with 11.2 version.
Comment 1 gja822 2020-07-13 07:15:26 UTC
And yes, under Xorg there appears no problem. In Xorg.0.log it quite nicely recognizes my monitor and its EDID, makes good refresh rate and no blinks.

So, it is problem for me in vt console after amdkms.ko load only.