Bug 248895 - x11/xterm: gets stuck in italic
Summary: x11/xterm: gets stuck in italic
Status: In Progress
Alias: None
Product: Ports & Packages
Classification: Unclassified
Component: Individual Port(s) (show other bugs)
Version: Latest
Hardware: Any Any
: --- Affects Only Me
Assignee: Emanuel Haupt
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2020-08-24 22:02 UTC by Ed Maste
Modified: 2020-10-17 20:59 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
bugzilla: maintainer-feedback? (ehaupt)


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Ed Maste freebsd_committer 2020-08-24 22:02:17 UTC
xterm-358                      Terminal emulator for the X Window System
vim-console-8.2.0869           Improved version of the vi editor (console only)

Reproduction steps:
1. echo '*italic*' > foo.markdown
2. vim foo.markdown # observe italic text
3. quit vim :q
4. observe shell prompt and all other output is now italic

- reset(1) does not clear the attribute
- printf '\033[0m' does not clear the attribute
- printf '\033[3;0m' *does*

konsole does not exhibit this behaviour
Comment 1 Emanuel Haupt freebsd_committer 2020-08-25 06:16:31 UTC
xterm has been updated to 359 just yesterday. The changelog states the following changes:

https://invisible-island.net/xterm/xterm.log.html#xterm_359

Does 359 exhibit the same behaviour?
Comment 2 Emanuel Haupt freebsd_committer 2020-08-25 06:22:03 UTC
Could you please share your vim configuration as my vim configuration does not change the the font to italic with the provided reproduction steps.
Comment 3 Thomas E. Dickey 2020-08-25 07:59:45 UTC
It might also help to have a "typescript" (from the script command), showing what actually went to the terminal, in case vim is doing something unusual.
Comment 4 Emanuel Haupt freebsd_committer 2020-08-28 06:45:33 UTC
I was trying to test whether there is a general problem with italic formatting:

Steps:
echo -e "\e[3mitalic w/o reset"
[console is now italic]
reset
[console is back to 'normal']

I think we need more information about your vim/plugin use case.
Comment 5 Thomas E. Dickey 2020-09-18 00:10:13 UTC
Someone reported a problem with italics which might be the same as this.
I've made a fix which will be in #360.
Comment 6 commit-hook freebsd_committer 2020-09-21 07:09:33 UTC
A commit references this bug:

Author: ehaupt
Date: Mon Sep 21 07:08:32 UTC 2020
New revision: 549420
URL: https://svnweb.freebsd.org/changeset/ports/549420

Log:
  Update to 360

  PR:		248895 (related)

Changes:
  head/x11/xterm/Makefile
  head/x11/xterm/distinfo
Comment 7 Emanuel Haupt freebsd_committer 2020-09-22 07:03:01 UTC
The port has been updated. Could you please try the new version?