Bug 249368 - x11/plasma5-plasma-desktop: Inconsistent cursor theme
Summary: x11/plasma5-plasma-desktop: Inconsistent cursor theme
Status: New
Alias: None
Product: Ports & Packages
Classification: Unclassified
Component: Individual Port(s) (show other bugs)
Version: Latest
Hardware: Any Any
: --- Affects Only Me
Assignee: freebsd-kde (Team)
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2020-09-16 10:46 UTC by Alexander Vereeken
Modified: 2021-05-24 11:12 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
bugzilla: maintainer-feedback? (kde)


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Alexander Vereeken 2020-09-16 10:46:20 UTC
Moin :)

sometimes it happens after a new installation from latest packages that the KDE cursor settings are not completely taken over. For example: on desktop where the wallpaper is, i have the x11 default cursor while i have in the startmenu the KDE cursor that i have set from the KDE settings.

I have created now a /usr/local/share/icons/default/index.theme to fix the problem but i think it should be reported anyway?

- As always many thanks in advance and for the work that is done here.
Comment 1 Gleb Popov freebsd_committer 2021-01-04 12:21:06 UTC
How do you start Plasma? Using "startx" or some login manager?
Comment 2 Alexander Vereeken 2021-01-04 14:20:32 UTC
I use the login manager sddm.
Comment 3 Gleb Popov freebsd_committer 2021-01-04 15:40:19 UTC
Can you please disable it and do the following:

echo "exec ck-launch-session startplasma-x11" >> ~/.xinitrc
startx

When Plasma is started, check if the problem goes away.
Comment 4 Alexander Vereeken 2021-01-31 20:50:10 UTC
The problem still remains by starting the session with startx.
Comment 5 Gleb Popov freebsd_committer 2021-02-01 06:54:50 UTC
(In reply to Alexander Vereeken from comment #4)
Ok, another thing to try - create a new user and start plasma under it. Does the problem persist?
Comment 6 Adriaan de Groot freebsd_committer 2021-04-23 22:05:36 UTC
This sounds like a very specific configuration issue: have you (Alexander) set a special cursor theme for Plasma? What's in the index.theme that you have created? This is a PR that would benefit from some screenshots (with mouse cursor included and BIG RED ARROWS pointing to the problem).
Comment 7 Alexander Vereeken 2021-04-23 22:45:35 UTC
Hello,

no problem:

Default settings with just selecting the cursor theme from plasma-systemsettings: https://s16.directupload.net/images/210424/evegqq4l.gif

When i have created an /usr/local/share/icons/default/index.theme with 
[icon theme] 
Inherits=Neutral++_White: https://s16.directupload.net/images/210424/ypbd34uu.gif
Comment 8 Adriaan de Groot freebsd_committer 2021-05-24 11:12:48 UTC
I can reproduce something **similar** as follows:

- log into KDE Plasma
- systemsettings >> global theme >> cursors (e.g. alt-f2, "cursors")
- pick a different style and size, like "Oxygen Blue 48"
- click apply
- notice that the cursor is now oxygen blue 48 (e.g. BIG BLUE ARROWS) when over KDE applications
- while over the background, or over an X application (e.g. xterm), it's still the old cursor
- logout, login: now it's consistent