Bug 94279 - [sound] [snd_neomagic] snd_neomagic crashes on FreeBSD 5.4 and 6.0
Summary: [sound] [snd_neomagic] snd_neomagic crashes on FreeBSD 5.4 and 6.0
Status: Open
Alias: None
Product: Base System
Classification: Unclassified
Component: kern (show other bugs)
Version: Unspecified
Hardware: Any Any
: Normal Affects Only Me
Assignee: freebsd-bugs (Nobody)
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2006-03-09 16:10 UTC by Elisa Bastianello
Modified: 2018-01-03 05:16 UTC (History)
0 users

See Also:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Elisa Bastianello 2006-03-09 16:10:04 UTC
When I try to load snd_neomagic on my Omnibook 900 I see (in verbose mode)

pcm0: <NeoMagic 256AV> mem 0xfe700000-0xfe7fffff,0xfe00000-0xfe3fffff irq 10 at device 0.1 on pci1

than laptop frozes.

I tried adding hints for pcm0 as was suggested for my laptop before relase
5.X, turned on verbose and got:  (there may be typos in my report, since I
copied it from screen)

pci1: driver added
found-> vendor=0x10c8, dev0x0005, revid=0x20
	bus=1, slot=0, func=0
	class=03-00-00, hdrtype=0x00, mfdev=1
	cmdreg=0x0207, statreg=0x0290, cachelnsz=0 (dwords)
	lattertime=0x80 (3840 ns), mingnt=0x10 (4000 ns), 
	intpin=a, irq=9
	powerspec 1 supports D0 D1 D2 D3 current D0
pci1:0:0 reprobing on driver added
found-> vendor=0x10c8, dev0x0005, revid=0x20
	bus=1, slot=0, func=1
	cmdreg=0x0202, statreg=0x0290, cachelnsz=0 (dwords)
	lattertime=0x00 (0 ns), mingnt=0x00 (0 ns), 
	intpin=b, irq=10
	powerspec 1 supports D0 D3 current D0
pci1:0:1 reprobing on driver added
pcm1: Reserved 0x100000 bytes for rid 0x10 type 3 at 0xfe70000
pcm1: <NeoMagic 256AV> mem 0xfe700000-0xfe7fffff,0xfe00000-0xfe3fffff irq 10 at device 0.1 on pci1
pcm1: Reserved 0x400000 bytes for rid 0x10 type 3 at 0xfe00000-0xfe7fffff
pcm1: buftop is 0x0027ec00
pcm1: buftop is changed to 0x0027ec00 

I had this problem with my first intallation (5.4 RELEASE), than, afer last
crash corrupted my kernel dir, I installed 6.0 and had the same problem again.

I surfed the mailing lists, found this problem already asked once with a
differed laptop, but the only answer was "this must be a bug" and non
solution, nor bug report here, so I'm without any clue on how to fix this.

I should add that my laptop is reported as "FreeBSD compliant" since 3.1
and this was my main reason for trying to install freebsd on it.

Also I notice that each time snd_neomagic appears on a dmesg report it is
preceded by snd_pcm.ko , while I could only load sound.ko.

How-To-Repeat: On FreeBSD 5.4 I tested:
kldload snd_neomagic

set sound and snd_neomagic modules to yes in /boot/defaults/loader.conf

boot a kernel with sound and snd_neomagic

On FreeBSD 6.0 I tried
kldload snd_neomagic
Comment 1 Mark Linimon freebsd_committer freebsd_triage 2006-03-12 07:07:50 UTC
Responsible Changed
From-To: freebsd-i386->freebsd-multimedia

Over to maintainer(s).
Comment 2 Eitan Adler freebsd_committer freebsd_triage 2017-12-31 07:59:54 UTC
For bugs matching the following criteria:

Status: In Progress Changed: (is less than) 2014-06-01

Reset to default assignee and clear in-progress tags.

Mail being skipped