Bug 173019 - audio/openal-soft version in ports don't recognize OSS playback devices
Summary: audio/openal-soft version in ports don't recognize OSS playback devices
Status: Closed FIXED
Alias: None
Product: Ports & Packages
Classification: Unclassified
Component: Individual Port(s) (show other bugs)
Version: Latest
Hardware: Any Any
: Normal Affects Only Me
Assignee: Marcus von Appen
URL:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2012-10-24 11:40 UTC by Sergei Arefiev
Modified: 2012-10-24 19:11 UTC (History)
0 users

See Also:


Attachments
file.txt (327 bytes, text/plain)
2012-10-24 11:40 UTC, Sergei Arefiev
no flags Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Sergei Arefiev 2012-10-24 11:40:00 UTC
The current version of openal-soft in portstree contains a bug preventing it from finding playback devices if OSS is used. Here is openal-info output:

$ openal-info
Available playback devices:
    !!! none !!!
Available capture devices:
    OSS Default
Default playback device: 
Default capture device: OSS Default
ALC version: 1.1
.. skipped ...

Fix: One of openal-soft developers told me it has been fixed. Here is repository diff related to this problem: http://repo.or.cz/w/openal-soft.git/blobdiff/29f77003c03578546a8a723e68b19951b4555843..648464a2da25277c4b90dac8484053ce98581a9b:/Alc/backends/oss.c

To fix this you can simply put attached file to audio/openal-soft/files directory and then rebuild the port.

Here is the patched openal-info output:
$ openal-info
Available playback devices:
    OSS Default
Available capture devices:
    OSS Default
Default playback device: OSS Default
Default capture device: OSS Default
ALC version: 1.1


Patch attached with submission follows:
How-To-Repeat: 1. Install audio/openal-soft
2. Make sure there is no ALSA installed
3. Open the terminal and call "openal-info" utility.
Comment 1 Edwin Groothuis freebsd_committer 2012-10-24 11:40:07 UTC
Class Changed
From-To: maintainer-update->change-request

Fix category (submitter is not maintainer) (via the GNATS Auto Assign 
Tool)
Comment 2 Edwin Groothuis freebsd_committer 2012-10-24 11:40:09 UTC
Responsible Changed
From-To: freebsd-ports-bugs->mva

Over to maintainer (via the GNATS Auto Assign Tool)
Comment 3 Marcus von Appen freebsd_committer freebsd_triage 2012-10-24 19:11:02 UTC
State Changed
From-To: open->closed

Fun fact: I originally submitted that patch to the upstream and had it 
around in my local ports for months. Thanks for pointing it out!