Bug 197013 - Intel Ironlake in docked Dell E6510 will not display external monitor when using new VT
Summary: Intel Ironlake in docked Dell E6510 will not display external monitor when us...
Status: New
Alias: None
Product: Base System
Classification: Unclassified
Component: kern (show other bugs)
Version: 10.1-RELEASE
Hardware: Any Any
: --- Affects Some People
Assignee: freebsd-bugs mailing list
URL: https://forums.freebsd.org/threads/xo...
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-01-22 23:58 UTC by Dave Robison
Modified: 2015-01-22 23:59 UTC (History)
0 users

See Also:


Attachments

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Dave Robison 2015-01-22 23:58:20 UTC
Dell E6510 laptop using Intel Ironlake with agp driver:

vgapci0: <VGA-compatible display> port 0x7110-0x7117 mem 0xf0000000-0xf03fffff,0xe0000000-0xefffffff irq 16 at device 2.0 on pci0
agp0: <Intel Ironlake (M) SVGA controller> on vgapci0
agp0: aperture size is 256M, detected 32764k stolen memory
vgapci0: Boot video device

When docked, my laptop no longer displays using the external monitor. It freezes with a black screen, white cursor in upper leftmost corner. This happens right about the time it should display the normal unix login prompt, right as X11 should launch.

I have to launch in VESA mode for X11 to work properly.

This worked fine in 8.x, 9,x, 10.0. 

Disabling the new VT driver by removing kern.vty=vt from /boot/loader.conf in FreeBSD fixes the problem, as per another user who corresponded with me via email.

For PCBSD, removing kern.vty=vt from /boot/loader.conf.pcbsd and remaking the grub boot fixes the problem on my laptop which is using PCBSD 10.1.1 at the moment.